Witaminy są to związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Witaminy nie są źródłem energii, nie należą ani do białek, tłuszczów czy węglowodanów, pełnią funkcję regulacyjną. Witaminy wchodzą w skład enzymów oraz katalizują procesy przemiany materii. Nasz organizm nie potrafi wytworzyć witamin, dlatego czerpiemy je z pożywienia lub w postaci preparatów farmaceutycznych. Wyróżniamy wiele rodzajów witamin, dlatego też dzielimy je na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie (B i C) oraz rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K, F).
Jeżeli chcemy aby nasza dieta zawierała witaminy B i C powinna składać się z produktów zbożowych, mięsa, jarzyn i owoców. Dieta bogata w witaminy z drugiej grupy powinna zawierać mleko, tran, masło, żółtko oraz oleje roślinne.
Jeżeli chcemy żyć zdrowo powinniśmy zadbać o to, aby nasz codzienny posiłek dostarczał nam niezbędnych witamin. Należy jednak uważać, aby nie przedawkować, co może doprowadzić do odkładania się witamin w narządach, stwarzając zagrożenie dla zdrowia człowieka, a także prowadzić do jednostek chorobowych. Brak witamin powoduje zaburzenia fizjologiczne, zamiera przemiana materii, a my szybciej się starzejemy.
Artykuł ze strony http://www.mojadieta.eu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz