środa, 2 marca 2011

Dieta Colette Lefort

Odchudzanie w myśl zasad francuskiej dietetyczki nie opiera się na głodówce, ale jedzeniu wszystkiego z umiarem i w odpowiednich zestawach. Dieta pozwala stopniowo pozbywać się zbędnych kilogramów, bez efektu jo-jo.

Zasady tej diety są proste. Zarówno węglowodany, jak i białka możemy łączyć ze wszystkimi warzywami i z większością owoców (wykluczamy np. wysokokaloryczne banany). Dania przygotowujemy używając jednocześnie olej i margarynę, zamiennie smalec i masło. Do zabielania zup i potraw możemy z powodzeniem używać śmietanę.

Według zaleceń dietetyczki podczas stosowania diety dużo pijemy. Do posiłków najlepiej gorzką kawę lub herbatę, natomiast między posiłkami – wodę mineralną.

Zabronione są wszelkie sosy, słodycze i alkohol.




Przykładowe menu:

Śniadanie:
sałatka owocowa, jogurt odtłuszczony, herbata lub kawa (mogą być ze słodzikiem)
płatki zbożowe z sezonowymi owocami, herbata lub kawa

Obiad:
ryba pieczona w piecyku lub w folii
warzywa na parze, gotowana fasolka szparagowa
ciemny makaron z olejem, czosnkiem, pieprzem tureckim i warzywami na parze

Kolacja:
cielęcina z kabaczkiem z rusztu
przesmażone fasolka szparagowa
ciemny ryż z warzywami, przyprawiony sokiem cytrynowym

Artykuł ze strony http://mamzdrowie.pl
Autor: Nela Elsner, 15 lipca 2009, 13:34

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz